Av Emilie Brandshaug, les hele artikkelen i Subjekt
Siden 1960-tallet har kvinnebevegelsen aktivt tilegnet seg eierskap til de gode ordene: kjærlighet, omsorg, trygghet, likestilling. Når du eier ordene, eier du virkelighetsbildet. Når du har narrativet, har du makten. Og med gode intensjoner og positive ord som retoriske våpen fører kvinneorganisasjonene i dag en hensynsløs maktkamp – på bekostning av barns rett til hverdagsomsorg og hverdagskjærlighet også fra sine fedre. Det ser vi tydelig i debatten om den nye barneloven, både under høringsrundene og i mediene.
Et bilde males med bred pensel: Et livredd barn som holder seg fast i et gelender mens det rives bort og tvinges til samvær med sin far. Et sterkt, emosjonelt bilde som umiddelbart vekker medfølelse og avsky. Kunstneren? Inga Marte Thorkildsen – tidligere barneminister, nå talsperson for Stine Sofies Stiftelse.
Furoren rundt den nye barneloven
Under høringen av den nye barneloven 5. mai uttrykte hun bekymring for at barn som lever i frykt, kan bli pålagt samvær med en forelder (les: far) de er redde for, og videre om barn som har problemer med å stole på andre, «særlig på menn».
Dette er ikke en kritikk av manglende unntaksbestemmelser – det males et generalisert bilde av fedre som trusler mot sine barn, kun i kraft av å være menn, og Thorkildsen var langt fra alene.
Flere organisasjoner og kvinnenettverk – blant annet Barneombudet, Jurk, Norsk kvinnesaksforening, Norsk kvinnelobby, Redd barna og Psykologforeningen – presenterte lignende bekymringer, med høyt fokus på vold.
Slik ble fortellingen spunnet, vekk fra barns rett til hverdagsomsorg og kjærlighet fra sine to gode nok foreldre, og over i en fremstilling der barnet må beskyttes fra sin voldsutøver – som fremstilles som far. Ikke én far – ikke et unntak – men far som arketype, far som fare.
Hvordan kan en tidligere statsråd, nå med faglig forankring i en ideell stiftelse, slippe unna med et så grovt feilaktig narrativ?
Fordi kvinnebevegelsen i flere tiår har tatt og hatt monopol på både språk og sympatier. De definerer hva omsorg er. De eier hva likestilling betyr. Og de former offentlighetens forståelse av hva – og hvem – som er farlig for barn, og hvem som er «de snille».
Les også:
Skriver litt om furoren rundt den nye barneloven i Subjekt – mai 2025
Be First to Comment